Foutmelding

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/deb102235/domains/hssnl.org/public_html/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/deb102235/domains/hssnl.org/public_html/includes/common.inc).

De koekjesdief

Op het vliegveld was er een vrouw die aan het wachten was op haar vlucht. Omdat de vlucht vertraagd was, zocht ze in de winkeltjes naar een leuk boek, kocht een zak met koekjes en ging lezen. Na een tijdje merkte de vrouw dat er een man naast haar zat. Wat ze niet kon geloven was dat de man twee koekjes nam uit de zak naast haar. Ze wilde geen ruzie veroorzaken, dus bleef ze stil. Voor ieder koekje dat de vrouw at nam de man er ook één, waarna de vrouw steeds geïrriteerder raakte en hem boos aankeek. “Als ik niet zo aardig was, had ik hem er allang van langs gegeven!”, dacht ze.

Toen er nog maar één koekje over was pakte de man het koekje en brak deze door midden. De ene helft at hij zelf op en de andere helft gaf hij aan de vrouw waarna hij glimlachte. Ze greep het koekje uit zijn handen en dacht bij zichzelf: “Hoe durft deze man nou naar me te glimlachen! Hij steelt mijn koekjes en bedankt me niet eens!” De vrouw wachtte nog steeds op het vliegtuig en na een tijdje werd de vlucht eindelijk omgeroepen. Zo snel als ze kon pakte de vrouw al haar tassen en liep zonder achterom te kijken naar de gate waar het vliegtuig stond.

Aangekomen in het vliegtuig begon zij in haar tas te zoeken naar het boek dat ze aan het lezen was. Tot haar grote verbazing vond ze naast het boek ook nog de zak met koekjes die ze gekocht had. “Als mijn koekjes hier zijn, dan waren die andere koekjes van de man zelf. En was hij dus gewoon met mij aan het delen!” mompelde de vrouw zachtjes. Ze realiseerde zich dat zij juist verkeerd zat en zij de dief was, maar het was helaas al te laat om haar excuses aan te bieden.

Dit verhaaltje leert ons dat wij niet zomaar onze eigen conclusies moeten trekken zonder de waarheid te weten. Ondanks dat de vrouw zonder te vragen van zijn koekjes zat te eten, bleef de man aardig en geduldig naar de vrouw toe. Zo moeten wij in het dagelijkse leven ook delen. Niet alleen koekjes, maar ook juiste kennis. Want alleen met juiste kennis komen wij verder in het leven en kunnen wij een verandering betekenen voor de samenleving.

Ontvangen is goed, maar geven is veel beter. Desalniettemin is delen het beste.