Foutmelding

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/deb102235/domains/hssnl.org/public_html/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/deb102235/domains/hssnl.org/public_html/includes/common.inc).

Karna's vrijgevigheid

Op een dag waren Shri Krishna en de Pandavs met elkaar aan het praten. Shri Krishna was gedurende het hele gesprek Karna aan het prijzen om zijn vrijgevigheid en dit vond Arjun niet leuk. Hij zei: “Shaamsoender! Er is niemand die vrijgeviger is dan mijn broer Yudhishthir! Waarom prijst u Karna dan zoveel?” Shri Krishna zei tegen Arjun dat hij het hem later een keer uit zou leggen.

Een paar dagen later nam Shri Krishna Arjun mee naar het paleis van Yudhishthir. Beiden waren vermomd, zodat niemand hen zou herkennen. Shri Krishna zei tegen Yudhishthir: “Wij hebben 40 kilogram droog Chandan hout nodig. Zou u dit aan ons kunnen geven?” Die dag was het heel erg hard aan het regenen. Het leek dus bijna onmogelijk om een stuk droog hout te vinden. Yudhishthir stuurde toch zijn dienaren de stad in, maar zij konden niet eens één kilo droog Chandan hout vinden. Yudhishthir vouwde zijn handen en zei: “Vandaag is er geen droog chandan hout te vinden. Als u iets anders wilt, dan kan ik er direct voor zorgen!” Shri Krishna zei: “Wij hebben alleen droog Chandan hout nodig, meer niet!”

Van het paleis van Yudhishthir vertrokken Shri Krishna en Arjuna naar Karna’s paleis. Karna verwelkomde de twee vol eerbied. Shri Krishna vroeg weer: “Wij hebben 40 kilogram droog chandan hout nodig. Zou u dit aan ons kunnen geven?” Karna liet zijn twee gasten eerst zitten. Daarna pakte hij zijn pijl en boog en begon alle deuren, lijsten en andere waardevolle spullen gemaakt van chandan hout kapot te schieten. Toen Shri Krishna dit zag, vroeg hij aan Karna waarom hij al die waardevolle dingen vernielde. Karna zei: “Op dit moment regent het. Als ik buiten hout ga halen, dan duurt het lang en wordt alles nat. Al deze spullen zullen toch weer gemaakt kunnen worden, maar het gat dat in mijn hart gemaakt zal worden als ik mijn gasten teleurstel, zal nooit meer gevuld kunnen worden.” Shri Krishna gaf Karna Aashirwaad en nam Arjun weer mee naar huis.

Toen ze thuis kwamen, zei Shri Krishna: “Luister Arjun! Alle deuren en lijsten in het paleis van Yudhishthir zijn ook van Chandan hout gemaakt. Toch kon hij ons geen Chandan hout geven en Karna wel. Karna is vrijgevig van karakter, het is zijn gewoonte om Daan te geven. Daarom complimenteer ik Karna zo.” Een eigenschap als vrijgevigheid is ontzettend belangrijk om dat te hebben in jouw karakter. Het geven van Daan, dat wil zeggen het schenken zonder in ruil ervoor iets terug te verlangen, is een heel goede eigenschap. Zoals Karna werd geprezen door Shri Krishna zelf, zo zullen wij ook geprezen worden als wij vrijgevig van karakter zijn.