Leg het glas neer

Een Shikshak begon zijn Bouddhiek eens met het vasthouden van een glas vol water. Hij hield het glas vast in zijn rechterhand, terwijl hij het aan zijn Gan liet zien. Toen iedereen zich begon af te vragen wat het doel was van zo een begin van de les, vroeg hij hen: “Hoeveel weegt dit glas?” De Shikshaarthi’s noemden verschillende gewichten op, waarvan de meesten lagen tussen de vijftig en honderd gram.

Na verschillende antwoorden gehoord te hebben, vervolgde de Shikshak zijn verhaal en zei: “Ik weet niet hoeveel dit glas precies weegt, dat zou ik kunnen achterhalen door het glas te wegen. Maar mijn vraag is nu: wat gebeurt er als ik dit glas precies zo blijf vasthouden gedurende een paar minuten?” De Shikshaarthi’s zeiden: “Dan gebeurt er niets, Shikshak.” De Shikshak vroeg door: “En wat nou als ik het een uur lang vast blijf houden?” “U zult dan steken in uw arm voelen van pijn,” antwoordden de Shikshaarthi’s. Daarop zei de Shikshak: “Jullie hebben gelijk. Maar wat zou er gebeuren als ik dit glas een hele dag lang zo blijf vasthouden?” “Shikshak, uw spieren zullen dan verkrampen en u zult zeker naar het ziekenhuis moeten voor een behandeling,” zei één van de Swayamsevaks lachend.

“Dat is heel goed bedacht. Maar nu de volgende vraag: is het gewicht van het glas veranderd gedurende de tijd dat ik het glas vasthoud?” vroeg de Shikshak. De Shikshaarthi’s antwoordden allemaal volmondig: “Nee.” “Wat is dan eigenlijk de reden dat mijn armspieren verkrampt zijn?” Na deze vraag bleef de Gan stil, niemand wist het antwoord op de vraag te geven. De Shikshak verbrak de stilte door zijn Gan de volgende vraag te stellen: “Hoe zou ik kunnen voorkomen dat ik pijn krijg in mijn arm en dat mijn arm verkrampt?” Eén van de Shikshaarthi’s merkte heel slim op: “Het glas water neerleggen.” Hierop reageerde de Shikshak weer bevestigend: “Heel erg goed geantwoord. Vergelijk dit glas nu eens met het verleden en met al je slechte daden. Wanneer je dit tijdelijk in je hoofd houdt, dan zal het niet zo veel aanrichten, maar als je het een lange tijd blijft vasthouden, dan zullen de steken van de pijn beginnen.”

“Hoe langer je iets blijft vasthouden, des te zwaarder zal de last voor je worden.”

Een simpele maar effectieve manier om deze les in ons leven toe te passen is het symbolische glas water neer te leggen voordat we iedere avond gaan slapen. Denk iedere dag eens na over de afgelopen gebeurtenissen. Wat heb je de afgelopen dag gedaan wat misschien niet zo goed was? Waardoor komt het dat je dit hebt gedaan? Vraag hier vergiffenis voor en gebruik de les die je eruit kunt leren in het vervolg om te voorkomen dat je dezelfde fout opnieuw maakt. Denk ook aan slechte daden die jou zijn aangedaan door anderen en vergeef de verantwoordelijken hiervoor, zodat je dit niet meer hoeft mee te dragen als een last. Als laatste mogen we ook leren om naar onze daden over een langere periode te kijken. Welke daden uit het verleden waren misschien niet zo goed en wat kunnen we hiervan leren? Wanneer we dit weten, kunnen we onszelf hiervoor vergeven.

Door deze drie soorten vergiffenis goed en bewust toe te passen in ons leven, kunnen we onszelf van vele lasten ontheven. Op het moment dat we iemand ergens van verwijten, dan binden we ons aan die persoon (of toestand) door een emotionele band die sterker is dan dat wij vaak denken. Vergiffenis betekent eigenlijk alle hoop op een beter verleden opgeven. Het verleden kunnen we namelijk niet meer veranderen of verbeteren. Vergiffenis is uiteindelijk de enige manier om gecreëerde emotionele banden op te heffen en er vrij van te zijn. Als beloning krijgen we hier innerlijke rust, vrede en geluk voor terug. Daarom is vergeven niet alleen goed voor een ander, maar voornamelijk voor onszelf en onze eigen vooruitgang in het leven.