Wortels, eieren en koffie

Een jonge vrouw was op bezoek bij haar moeder en begon te vertellen hoe moeilijk alles in haar leven was geworden. Ze wilde de hoop opgeven, want ze was moe van de obstakels die ze tegenkwam en wist niet of ze het zou redden. Het begon te lijken alsof er steeds een nieuw probleem naar boven kwam op het moment dat een ander werd opgelost. Nadat de moeder geduldig geluisterd had, nam ze haar dochter mee naar de keuken. Ze vulde drie potten met water en plaatste elke pot op het vuur.

Na een tijdje begon het water te koken. In de eerste pot zette ze een paar wortels, in de tweede een paar eieren en in de laatste deed ze een aantal schepjes gemalen koffiebonen. De moeder liet het water zonder iets te zeggen een poosje doorkoken en deed het vuur na ongeveer twintig minuten uit. Ze viste de wortels uit de pot en plaatste deze in een kom. Daarna haalde ze de eieren uit het water en deed deze in een tweede kom. Als laatste lepelde ze de koffie uit de pot en vulde het in een derde kom. Ze zette de drie kommen op een rijtje op de keukentafel en zei tegen haar dochter: “Vertel me wat je ziet.”

“Wortels, eieren, en koffie,” antwoordde ze een beetje verward. Haar moeder bracht haar dichterbij en vroeg om de wortels aan te raken. De dochter deed zoals gevraagd en merkte op dat ze na het koken zacht waren geworden. Vervolgens vroeg de moeder haar om een ei te pakken en het te breken. Nadat de dochter de schil van één van de eieren had gehaald, voelde ze een hardgekookt ei. Als laatste vroeg de moeder om van de koffie te drinken. De jonge vrouw glimlachte terwijl ze de rijke smaak van de koffie proefde. Verbaasd over alles wat haar moeder haar liet doen, vroeg de dochter: “Wat betekent dit allemaal, moeder?”

Haar moeder legde uit dat alle drie objecten dezelfde moeilijkheid hebben doorstaan: kokend water. Elk van de drie reageerde hier echter anders op. De wortel ging erg sterk, hard en onbuigzaam het water in, maar nadat het blootgesteld was aan kokend water, werd deze zacht en zwak. Het ei was eerst erg breekbaar. De dunne buitenste schil beschermde zijn zachte binnenkant, maar na in het kokende water geweest te zijn, was de binnenkant hard geworden. De koffiebonen bleken erg uniek te zijn. Nadat ze in het kokend water geweest waren, veranderden ze het water om zich heen. “Welke van de drie ben jij?”, vroeg ze aan haar dochter.

Wanneer tegenspoed en obstakels zich op je pad bevinden, hoe reageer je dan hierop? Ben je een wortel, een ei of een koffieboon? Leer naar je eigen gedrag te kijken en je af te vragen welke van de drie je bent. Ben je de wortel die erg sterk lijkt, maar door pijn en leed versterft, zacht wordt en je kracht verliest? Ben je het ei dat begint met een zacht hart, maar vervolgens verandert door de hoge temperatuur? Ziet je buitenkant er nog steeds hetzelfde uit, maar is je zachte innerlijk door de problemen eigenlijk veranderd in een harde persoonlijkheid?

Of ben je net zoals de koffieboon? De boon zorgt ervoor dat hij het hete water verandert, dat hem in eerste instantie zijn pijn bracht. Wanneer het water heet wordt, geeft de boon zijn geur en smaak vrij. Wanneer je net zoals de boon bent, dan blijf je positief en verander je de situatie om je heen als omstandigheden op hun slechtst zijn. Je verliest je innerlijke kracht niet en je laat de situatie jou innerlijk niet negatief aantasten. De les die de moeder in het verhaal aan haar dochter leert is erg belangrijk voor ons dagelijks leven. Blijf jezelf altijd afvragen hoe je omgaat met tegenslagen. Uiteindelijk zul je leren dat het positief beïnvloeden van de omstandigheden de sterkste manier is om moeilijkheden te overkomen.