Hindus groeten elkaar met Namaskar, Ram Ram, Namaste, Jai Shri Krishna, Sat Sri Akaal en vele andere manieren. De twee handen worden voor de borst gevouwen, waarbij het hoofd buigt terwijl wij Namaskar zeggen. Namaskar is bestemd voor een ieder, voor jong en oud, voor familie en voor vreemden. Er zijn verschillende vormen van begroetingen beschreven in de Hindu Shastra’s (geschriften), waarvan Namaskar één voorbeeld is.
|
De meeste Hindu families hebben een mandir of een altaar in hun huis. Een Diya wordt aangestoken en Bhagwan wordt aanbeden. Andere spirituele zaken zoals jap (het herhalen van de naam van Bhagwan), meditatie, het lezen van de geschriften en het zingen van mantra’s, Bhajanas en Kirtans worden meestal in deze ruimte gedaan. Tijdens bijzondere gelegenheden, zoals een Hindu Utsav of mijlpalen zoals een verjaardag of afstuderen, komt het gezin ook bij elkaar in de Mandir.
|
In de meeste Hindu families wordt er dagelijks een Diya aangestoken bij een altaar van Bhagwan. In sommige huizen wordt de Diya ´s ochtends aangestoken, en in andere huizen ´s ochtends en ´s avonds. In enkele gezinnen brandt de diya altijd, dit wordt Akhanda Deepa genoemd. Alle belangrijke momenten zoals dagelijkse Puja, rituelen, festivals en sociale aangelegenheden beginnen met het aansteken van de Diya.
|
Hindus zeggen gebeden op om geestelijke en lichamelijke vrede te vinden in zichzelf. De gebeden eindigen altijd met ´Shaanti, Shaanti, Shaanti´ oftewel ´Vrede, Vrede, Vrede´. Als men deze drie woorden in alle oprechtheid opzegt, vindt men gemoedsrust en vrede. Maar waarom zeggen wij het drie keer op?
Men zegt drie keer Shanti op, om drie verschillende vormen van obstakels in het leven te vermijden:
|
Rudraksh kralen komen voort uit de heilige boom Rudraksh. In het Engels, wordt deze boom ook de ‘Blue Marble Tree’ (blauwe marmer boom) genoemd, omdat de vruchten van deze boom lijken op ronde blauwe bessen. In het Latijn heet de Rudraksh boom Elaeocarpus sphaericus. “Rudra” is afgeleid van het Sansrit woord rud of rodana, wat “huilen” betekent. Met deze naam verschijnt Shiva Bhagwaan in de Rig Veda (de eerste van de vier heilige Veda´s). Aksha betekent oog. Rudraksh betekent de traan van Shiva Bhagwaan.
|