Foutmelding

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/deb102235/domains/hssnl.org/public_html/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/deb102235/domains/hssnl.org/public_html/includes/common.inc).

Waarom dragen wij een Tilak op ons voorhoofd?

Tilak betekent letterlijk merk of spoor. Een Tilak is meestal een teken van Chandan (sandelhout) of Sindhur (vermiljoen) op het voorhoofd. Hindu’s zijn te herkennen aan een Tilak en het heeft een religieuze betekenis. De Tilak heeft niet een standaard kleur of vorm, en wordt verschillend toegepast door de verscheidene stromingen binnen de Hindu tradities. Aanbidders van Vishnu Bhagwan brengen de Tilak in een U-vorm aan in een rode, gele of oranje kleur. Aanbidders van Shiv Bhagwan hebben drie horizontale lijnen, gemaakt van Bhasma (as). Andere Tilak’s worden gemaakt van Hardi.

Sommige Rishi’s geven aan dat Sindhur symbool staat voor bloed. In vroegere tijden, bracht de bruidegom zijn bloed aan op het voorhoofd en in de haarscheiding van de bruid, als een teken van het huwelijk. Deze traditie zien we nog regelmatig bij huwelijksceremonies van Hindu’s. Er is nog een verklaring voor het dragen van een Tilak op ons voorhoofd. De Tilak wordt namelijk op het voorhoofd tussen de wenkbrauwen aangebracht, waar volgens onze geschriften, de Ajna Chakra (het derde oog) zich bevindt. De Tilak koelt het derde oog af en verstrekt de concentratie bij het opzeggen van gebeden en meditatie.