Foutmelding

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/deb102235/domains/hssnl.org/public_html/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/deb102235/domains/hssnl.org/public_html/includes/common.inc).

Waarom offeren wij eerst onze maaltijden aan Bhagwan?

In de Bhagvad Gita geeft Shri Krishna aan dat zuiverheid van onze Bhojan (maaltijd) belangrijk is voor het verrichten van Sewa (dienstbaarheid). Als het voedsel rein is, zullen de gedachten ook rein zijn. Als de gedachten rein zijn, zullen de handelingen ook rein zijn. Het voedsel dat we eten, dient gereguleerd te zijn. Ook is het belangrijk om de hoeveelheid voedsel in de gaten te houden. Rein voedsel dat bereid is met een zuiver hart, verlengt het leven, verblijdt de geest en geeft kracht, gezondheid en geluk.

Een strenge Bhakt (devoot) zal nooit voedsel accepteren, dan niet aan Bhagwan geofferd is. Wanneer het voedsel wel is geofferd en de zegen van Bhagwan heeft ontvangen, wordt het met liefde gedeeld met derden. Geofferd voedsel wordt daarom Prasadam genoemd, wat ‘waardig om te eten’ betekent. Vele Hindu families ter wereld offeren eerst een deel van hun maaltijd aan Bhagwan, terwijl ze Shloka’s (verzen) opzeggen, alvorens ze zelf het voedsel nuttigen. Voordat we beginnen te eten, sprenkelen we eerst een beetje water om het bord als een teken van reiniging. Vevolgens worden er vijf ‘krachten’ bedankt. Er worden daarom vijf kleine hoopjes van de maaltijd gemaakt en op een aparte plek op de tafel gezet. De vijf krachten zijn:

  1. Deva Runa oftewel de goddelijke krachten voor hun bescherming;
  2. Pitru Runa oftwel onze voorouders voor hun familie normen en waarden;
  3. Rishi Runa oftewel de wijze Rishi`s voor het overdragen van onze Sanskriti;
  4. Manushya Runa oftewel de gehele mensheid, voor hun steun in de samenleving;
  5. Bhuta Runa oftewel andere levende wezens die ons onzelfzuchtig dienen.

Op de Shakha leren de Shikshaarthis (leerling) ook om Bhagwan te danken, voordat wij een maaltijd nuttigen.