Foutmelding

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/deb102235/domains/hssnl.org/public_html/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/deb102235/domains/hssnl.org/public_html/includes/common.inc).

Waarom zeggen we Mantra’s op?

Het woord Mantra komt uit het Sanskrit en betekent letterlijk ‘instrument van gedachte’. Mantra’s helpen bij het bereiken van opperste concentratie wanneer men mediteert. De lettergrepen van een Mantra zijn gerangschikt op een bepaalde volgorde. Door de Mantra’s op deze volgorde op te zeggen, hebben ze een sterke betekenis en effect op de geest en de hersenen. Een Mantra geeft ook spirituele kracht en bescherming. Het herhaaldelijk opzeggen van een Mantra creëert een bepaalde trilling, waardoor degene die de Mantra opzegt de energie van het universum ervaart. Mantra’s komen veelal uit de Hindu Shastra’s (heilige geschriften).

Men twijfelt soms aan het kracht van een Mantra; hoe kunnen een paar woorden een positief effect op ons hebben? Als je er goed over nadenkt, hebben woorden dagelijks effect op ons leven. Als we een compliment krijgen, dan zijn we tevreden. Als iemand een grap maakt, dan lachen we. Als iemand boos op ons is, dan zijn we verdrietig. Dus als wij Mantra’s opzeggen met een spirituele betekenis, dan ontvangen wij spirituele kracht. Mantra’s hebben dus de kracht om mensen te veranderen! Wanneer men een Guru heeft, dan dient men te mediteren met de Mantra van hun Guru, door het dagelijks 108 keer te reciteren met de hulp van een Mala (kralenkrans). Hierdoor wordt de Mantra een onderdeel van het dagelijks leven. Degene die geen Guru heeft, kan verschillende Mantra’s reciteren om hetzelfde effect te bereiken. Zie hieronder een paar voorbeelden.

Aum Namah Shivaaya (Shiva Bhagwan)

Aum Namo Bhagvate Vaasudevaaya (Shri Krishna)

 Aum Aing Hring Kling Chamundaayai Vichche (Durga Ma)

Het opzeggen van een Mantra vergt concentratie, maar het is begrijpelijk dat deze concentratie niet meteen aanwezig is. Het allerbelangrijkste is om de concentratie te oefenen, en met pure devotie de Mantra op te zeggen. Mantra’s kunnen ten allen tijde worden opgezegd; de meeste Hindus reciteren hun Mantra’s in de ochtend, als onderdeel van hun dagelijkse Puja.