Waarom zeggen we Namaskar?
Hindus groeten elkaar met Namaskar, Ram Ram, Namaste, Jai Shri Krishna, Sat Sri Akaal en vele andere manieren. De twee handen worden voor de borst gevouwen, waarbij het hoofd buigt terwijl wij Namaskar zeggen. Namaskar is bestemd voor een ieder, voor jong en oud, voor familie en voor vreemden. Er zijn verschillende vormen van begroetingen beschreven in de Hindu Shastra’s (geschriften), waarvan Namaskar één voorbeeld is.
Namaskar of Namaste kan zowel een formele als informele groet zijn. Er zit echter veel meer achter dan men in de eerste instantie zou denken. Het woord ‘Namaste’ is opgebouwd uit twee Sanskriet woorden, namelijk ‘Namah’ en ‘Te’. Het betekent ‘Ik buig voor u’ en ‘Ik groet u’. Namah betekent letterlijk ‘na ma’ (niet ik). De spirituele betekenis hiervan heeft nadruk op het verkleinen van het ego door niet aan onszelf te denken.
Een echte ontmoeting tussen twee mensen is een ontmoeting van hun gedachten. Wanneer we elkaar groeten en wij zeggen Namaste of Namaskar, zeggen wij ook ‘Moge onze gedachten elkaar ontmoeten’. Het buigen van het hoofd staat symbool voor vriendschap, liefde en nederigheid. De spirituele betekenis gaat zelfs nog dieper. De levenskracht in ons alleen komt uit dezelfde bron. Door onze handen te vouwen en ons hoofd te buigen, erkennen wij het goddelijke in de ander. Daarom wordt regelmatig ook de naam van Bhagwan gebruikt bij het groeten, zoals Ram Ram en Jai Shri Krishna.
Nu wij ons bewust zijn van de achterliggende gedachte van Namaskar, weten wij dat onze begroetingen alles behalve oppervlakkig zijn en een diepere band van liefde en respect tussen mensen versterken.