Foutmelding

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/deb102235/domains/hssnl.org/public_html/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/deb102235/domains/hssnl.org/public_html/includes/common.inc).

Drie poppen

In een ver land woonde eens een geleerde, die door het hele land bekend stond om zijn wijsheid. Op een dag kwam een poppenmaker uit een ander deel van het land naar het huis van de geleerde om diens wijsheid te toetsen. Hij was nieuwsgierig en wilde weten of de geleerde inderdaad zo wijs was als de mensen beweerden. De poppenmaker had drie poppen met zich meegenomen, die alle drie precies hetzelfde eruit zagen. Hij had de poppen zelf gemaakt. De poppenmaker gaf de drie poppen aan de geleerde en vroeg: “Kunt u mij vertellen welke van deze poppen het beste, welke het slechtste en welke de middelste is?”

De geleerde nam de drie poppen in zijn handen en onderzocht ze goed. Ze waren precies hetzelfde. Er was absoluut geen verschil tussen de drie poppen. Toen de geleerde echter de drie poppen nog een keer goed bekeek, zag hij dat één van de drie poppen in beide oren een gat had. Hij stopte een klein luciferstokje in een van de oren en het stokje kwam er via het andere oor er weer uit. In een andere pop vond hij een gaatje in één oor en een ander gaatje in de mond. Toen hij het luciferstokje in het oor stopte, kwam het via de mond eruit. De derde pop had alleen in één oor een gaatje. Dit keer bleef het luciferstokje in het oor en kwam er niet meer uit.

De geleerde dacht even diep na en zei toen: “U bent een hele bijzondere poppenmaker. Ik ben erg blij dat u de mensen door middel van uw poppen iets leert. Ieder mens heeft een goede vriend nodig, die hem helpt bij moeilijkheden, naar hem luistert en zijn geheimen kan bewaren. Deze drie poppen stellen drie soorten vrienden voor. De eerste pop stelt de slechtste vriend voor. Wanneer je hem een probleem voorlegt, luistert hij niet echt. Het gaat het ene oor in en het ander weer uit. Zo’n vriend gaat je niet helpen bij problemen. De tweede pop stelt een tweederangsvriend voor. Hij luistert wel aandachtig naar je problemen, maar vertelt ze door aan anderen. De derde pop is de beste. Het stelt een echte vriend voor. Wat je hem ook vertelt, hij luistert naar jouw problemen en wat je hem vertelt, houdt hij voor zichzelf. Hij vertelt het niet door aan anderen.” De poppenmaker werd erg blij en prees de geleerde om zijn wijsheid.

Dit verhaal leert ons hoe een goede vriend moet zijn en om de juiste vrienden uit de zoeken en zelf ook een goede vriend te zijn voor anderen. Het is belangrijk om goede vrienen om ons heen te hebben, vrienden die ons helpen te ontwikkelen en ervoor zorgen dat wij altijd het juiste pad blijven bewandelen. Wij moeten dit niet alleen van onze vrienden verwachten, maar wij moeten ook zo zijn, dat onze vrienden zich ontwikkelen door toedoen van ons.