Foutmelding

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/deb102235/domains/hssnl.org/public_html/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/deb102235/domains/hssnl.org/public_html/includes/common.inc).

Het zwangere hert

In een bos leeft een hert dat op het punt staat te bevallen van een jong hertje. Ze vindt gelukkig een open grasveld in het bos naast een rivier met een sterke stroom. Al snel begint het hert weeën te voelen. Wat zich daarna afspeelt, is helaas niet in het voordeel van het zwangere hert. Donkere wolken komen tevoorschijn en uiteindelijk zorgt een blikseminslag voor een bosbrand. De situatie waar zij zich in bevindt, is niet ideaal om een kind ter wereld te brengen.

Kijkt het hert links van zich, dan ziet ze een jager die klaar staat zijn pijl op haar af te schieten. Rechts van zich ziet zij een hongerige leeuw die klaarstaat om haar als prooi aan te vallen. Het hert raakt in paniek. Wat gaat er nu gebeuren? Wat kan ze nog doen om haar jong veilig geboren te laten worden? Gaat haar jong het wel overleven? Zal de moeder in de handen van de jager vallen of in de klauwen van de leeuw? Ze wordt gevangen gehouden door het vuur aan de ene kant en de stromende rivier aan de andere en door de jager en leeuw aan de overige kanten. Wat gaat ze nu doen?

Het enige dat het zwangere hert doet is focussen op de bevalling, focussen op de geboorte van een nieuw leven. Wat zich daarna afspeelt, is niet te begrijpen: de bliksem slaat in en zorgt ervoor dat de jager verblind wordt. Hierdoor schiet de jager zijn pijl die vlak langs het hert gaat en de hongerige leeuw treft. Na enkele seconden begint het te regenen waardoor ook de bosbrand geblust wordt. Het hert kan hierdoor nu zorgeloos haar jong baren.

Zo kan het in ons leven ook voorkomen dat we van alle kanten geconfronteerd worden met negatieve situaties en gedachten. Wat voor keuze(s) maken wij in zo’n situatie? Gedachten kunnen zo sterk zijn dat ze overwinnen en ons overweldigen. Wat wij van het zwangere hert kunnen leren is het volgende: op het moment van de bevalling legde het hert haar focus alleen op haar jong. Ze gaf haar prioriteit daaraan en dacht even niet aan alle negatieve situaties om zich heen. Dat had zij namelijk niet in de hand. Een focus op elk van de vier gevaren zou haar aandacht naar het verkeerde toe leiden en dat zou uiteindelijk voor haar de dood kunnen betekenen en misschien ook wel de dood van het nog ongeboren hertje.

Ga eens na voor jezelf! Waar ligt jouw focus? Laten we geen overhaaste keuzes maken. Denk als het zwangere hert en focus op een ‘happy ending’. Al hoe slecht het soms lijkt te gaan, geef de hoop nooit op! Een lotusbloem groeit immers ook uit een onreine omgeving.